top of page

מהעיתונות

חרדה חברתית היא פחד מופרז מהביקורת של אנשים אחרים על התנהגות בחברה. מוקד המצוקה הוא החשש מהלעג והביקורת של הסביבה. המצבים החברתיים המפחידים משתנים מאדם לאדם. דוגמאות למצבים בעיתיים עבור אנשים הסובלים מחרדה חברתית:

אכילה בנוכחות אנשים

דיבור בפני קהל

כתיבה בנוכחות אנשים 

שימוש בשירותים ציבוריים

עמידה במוקד תשומת הלב של אנשים

דיבור עם אנשי סמכות

פתיחה בשיחה עם אדם זר

התקשרות בטלפון

הבעה דעה או עמידה על דעה בפני אחרים

השתתפות במסיבות

הופעה מול אנשים

פגישות עם אנשים זרים, דייטים

המצאות בחדר סגור עם אנשים אחרים

הפחד שמתעורר במצבים אלו ואחרים גדול עד כדי כך שרוב האנשים הסובלים מחרדה חברתית מנסים להימנע מהם בכל דרך. כשמתקרבת סיטואציה חברתית שלא ניתן להתחמק ממנה, האדם מרגיש חרדה רבה עוד הרבה לפני האירוע, וממשיך לחוש פחד וחרדה במהלכו. כשהאדם עם חרדה חברתית נמצא במצב שהוא מרגיש בו מאוים, הוא חווה סימפטומים דומים לאלה של התקף פאניקה. הסימפטומים השכיחים ביותר הם דופק מהיר, רעד בקול, רעד בידיים, הזעה והסמקה. סימפטומים אלו מטרידים במיוחד כיוון שאנשים אחרים יכולים לראות אותם, והחשש מביקורת הוא כאמור מוקד המצוקה. בסופו של דבר הופעת הסימפטומים רק מעצימה את החרדה, ומגבירה את הסיכוי לכך שהאדם באמת יבצע פעולה מביכה.

 

חרדה חברתית היא הפרעת חרדה נפוצה מאוד. ההערכות לגבי שכיחותה משתנות ממחקר למחקר ונעות מ-5% עד למעלה מ-12% לאורך החיים, כשבכל רגע נתון כ-6% מהאוכלוסיה סובלים מההפרעה. כמות הנשים המתמודדות עם חרדה חברתית גדולה פי שניים מכמות הגברים, למרות שבקרב הפונים לטיפול ישנם יותר גברים מאשר נשים. ההפרעה מתחילה לרוב בילדות או בגיל ההתבגרות, כמעט תמיד לפני גיל 25.

 

ישנן כמה גישות לטיפול בחרדה חברתית, כאשר הטיפולים שזכו לביסוס המחקרי הרחב ביותר הם טיפול תרופתי וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT).

טיפול CBT בחרדה חברתית כולל שני מרכיבים – עבודה על המחשבות והפרשנויות (מרכיב קוגניטיבי) ועבודה התנהגותית בה האדם מתמודד בפועל עם סיטואציות הנתפסות בעיניו כאיום (מרכיב התנהגותי). זהו טיפול ממוקד וקצר יחסית, המאפשר לאדם להגיע לשיפור מהותי ברמת החרדה החברתית ולאורך זמן.

טיפול CBT קבוצתי כולל את האלמנטים הללו ונערך במסגרת קבוצתית המאפשרת התנסויות חברתיות בסביבה מוגנת ובטוחה. טיפול זה נמצא יעיל בהפחתת תסמיני חרדה חברתית, ומגמת שיפור ממשיכה גם לאחר סיומו. טרם התחלת הטיפול עוברים הפונים תהליך הערכה לצורך בדיקת התאמתם לטיפול ותרומתו האפשרית עבורם. הטיפול עצמו נמשך כ-14 מפגשים בני שעה וחצי.

 

ביחידה לטיפול בהפרעות חרדה ייפתחו במהלך השנה הקרובה (2016) מספר קבוצות לטיפול בחרדה חברתית (לגילאי 18 ומעלה). אם את/ה ביישנ/ית, מתקשה ליצור קשרים עם אחרים, נלחצ/ת מסיטואציות בין-אישיות, לא מצליח/ה לבוא לידי ביטוי בחברה, את/ה מוזמנ/ת ליצור איתנו קשר באמצעות טופס הפנייה לצורך בדיקת התאמתך לטיפול. 

הטופס כולל פרטים דמוגרפיים וכן שאלון שנועד להעריך את מידת החרדה החברתית שלך. מרגע שליחת טופס הפנייה, נציגינו יצרו עמך קשר טלפוני תוך שבוע.

במסגרת היחידה לטיפול וחקר הפרעות חרדה מתקיימים מחקרים בתחום של חרדה חברתית, במטרה להעמיק את הידע אודות הפרעה זו ולהיטיב את איכות הטיפולים המוצעים. א/נשים הפונים לטיפול ביחידה מוזמנים להשתתף במחקרים אלו ולסייע לפיתוח והרחבת הידע בתחום, בתמורה

 להנחה בטיפול או לתגמול כספי. לקריאה נוספת...

מים לא שקטים
פרויקט גמר של מעין כהן בתקשורת חזותית, המכון הטכנולוגי חולון

תאריך עדכון אחרון: 07/02/2016

bottom of page